Download +

'Chain Reaction' at Stedelijk Museum Amsterdam 2016

This monumental light sculpture is a composition of 144 circle lights.
The intensity of the individual lights gradually varies from a subtle glow to an intense bright light. During the course of one natural day, this circle of light ‘moves’ up the chain, providing the visitor with a sense of time.
The sculpture is positioned in a slope of 23,4 degrees, the same angle as the earth revolves relative to the sun. In geography, this angle constitutes our seasons. During the course of one year, the entire sculpture rotates slowly. Hence, giving us a sense of seasons, as it will be gradually tilting in its various directions in Summer, Autumn, Spring and Winter. One can only ‘sense’ time and seasons in due time: by frequently visiting the sculpture throughout the year. As time is relative, Chain Reaction interacts with its surroundings, giving you a notion of the time only relative to its environment. The ring shaped lamps that are inextricably linked, act as a symbol of eternity. Intertwined in a continuous chain they amplify the sense of infinity that time evokes.

The notion and experience of time through the spatiality, light and movement of the Chain Reaction can be experienced in various ‘executions’. Depending on its location and duration of its exposure, the experience can be made specific.
As such, Chain Reaction formed the anchor point for the choreography ‘Extremalism’ by Emio Greco and P.C. Scholten.
The ‘sense of time’ of the sculpture was compressed to fit the duration of the dance performance.
Time, light and movement of the sculpture merged with choreography, dance and music. This unique and special ‘performance’ of the light sculpture was realized through a close collaboration of Henk Stallinga with the choreographers. In this choreography Chain Reaction performs as if it were one of the dansers, with its own act, its own dance.

At the legendary stairways of the Stedelijk Museum in Amsterdam, the angle and movement of the Chain Reaction was composed to attune explicitly with the space, stairways and duration of the exhibition.